Nesten 1000 personer hadde funnet veien til Colusseum for å delta på Fiberdagen 2014. Det er dobbelt så mange som deltar på Telecruise – 1000 er et uvanlig stort fagseminar.

IMG_3402

Nå hadde Broadnet gjort alt etter boken, gratis å delta, bra lokasjon, riktig dag, kjente navn som foredragsholdere, gratis mat og drikke, og tung markedføring lang tid i forveien.

Første konklusjon må være at fiber nå er bransjestandarden, ikke utfordreren, men bransjelederen. Det betyr vekst for alle, operatører, utstyrsleverandører og kanskje særlig fiberentreprenørene. Det er mange som tjener gode penger på fiber nå, på tide vil kanskje noen si. Som planlagt vil mange si. Det er investert noen millarder i fiber i Norge de siste 10 årene, et veddemål på at etterspørselen etter internett ville stige raskere enn hva gamle kobberteknologier klarer å dekke.

Jeg tror Broadnet kan booke et større lokale neste år, det er vekst i dette markedet og det slutter ikke med det første. Faktum er at bedriftsmarkedet henger etter. Adm.dir Martin Lippert kunne fortelle oss at 67% av norske bedrifter har under 10 mbps internett, median på 5,6 mbps. Mens 75% av svenske bedrifter har over 10 mbps internett. Lave hastigheter og ikkesymmetrisk internett hemmer norske bedrifter. Det er vanskelig å levere gode tjenester innen både videokommunikasjon og skytjenester på disse lave hastighetene. Det er et paradoks at flere hundretusen private hjem har 60/60 mbps, mens bedriftene sitter på en tiendel så raske linjer.

Det mest overraskende og på mange måter beste foredraget holdt Jan Terje Espeland fra Atea. Han gav oss en veldig god innføring i den spionasjen NSA og partnere gjør mot norske bedrifter og privatpersoner. Han holdt foredraget sitt på en ganske humoristisk måte. Galgenhumoristisk kan vi kanskje kalle det. Kort fortalt, nær sagt all kommunikasjon og alle skytjenester er innom USA. En samtale fra Norge til Japan, rutes via USA. En mail fra Norge til Ghana, rutes via USA. Og takket være Snowden vet vi nå hva det betyr… Helt på slutten kom poenget, det er et marked for helnorske skytjenester. Dvs. tjenester hvor ingen del av trafikken går ut av Norge men er innenfor norsk personvernlovgivning.

Ellers var det interessant å se hvor avanserte tjenester Oslo Kommune tilbyr sine beboere. Hallstein Murtnes holdt foredraget på vegne av Sykehjemsetaten.

SONY DSC

Fiberprisen 2014 gikk til ConocoPhilipps for sitt langsiktige arbeid med å forbedre og effektivere prosesser.

Prisen Årets bransjepris gikk til Children’s International School, en fibret barneskole hvor alle får iPad og hvor lærebøkene ligger på iBook og AppleTV brukes til å dele.

Og sist, prisen Årets fiberambassadør gikk til Trond Olav Beitland, initiativtager til «Fiber til Færbøgda». Her slåss 150 husstander om å få fiber og Altibox, og gjennom vennlig håndtering fra NTE og betydelig dugnadsinnsats klarte de det. Uten offentlig støtte.

Og Bjørn Kjos ble første medlem i Innovation Forums Hall of Fame, prisen ble utdelt av Truls Berg.

Gratulerer til alle vinnerne!

IMG_3410