Å ta bladet fra munnen. Det er et svært gammelt uttrykk som – om enn med litt uklar opprinnelse – betyr å snakke fritt ut. Det har jeg nå tenkt å gjøre, med en aldri så liten hyllest til den kommersielt finansierte delen av Norges høyhastighets bredbåndsnett. Som ansatt i Viken Fiber kan det jo tendere til selvforherligelse, men pytt pytt!

Skrevet av Bente Engebråthen, seniorrådgiver kommunikasjon & forretningsutvikling i Viken Fiber AS

Bente Engebråthen

Bente Engebråthen

Definisjonen av høyhastighets bredbånd er en størrelse i stadig endring. Jo flere duppeditter og apper og avansert programvare som trenger økt båndbredde for å fungere, jo større hastigheter må bli hyllevare hos telecom-aktørene, og desto «bredere» nett må ligge som infrastruktur i bunnen. Det er nå nærmest «opplest og vedtatt» at det er fiberbredbånd som er fremtidens løsning i så måte, med kapasitet for tilnærmet uendelige hastighetsoppgraderinger.

 

Det er mange som jobber hver dag for å bygge dette fibernettet, og i Norge er det slik at privat sektor omtrent alene har stått for den jobben de siste 12 årene. Telecom-aktørene har egenhendig bidratt til at vårt lille land ligger helt i toppsjiktet når vi ser på tilgangen til høyhastighets bredbånd på kloden for øvrig. Norge er faktisk best i Europa på fiber-til-hjemmet tilknytninger, og nummer 7 globalt. Det er noe å være stolte av!

 

Dette er faktisk samfunnskritisk infrastruktur som Norge blir ekstremt avhengige av i fremtiden. Ikke bare for å beholde husfreden i de tusen hjem ved å ha båndbredde til all underholdningen vi ønsker oss. Fremover skal vi ha selvkjørende biler og drøssevis av helse- og omsorgstjenester på nett. Fysiske operasjoner kan utføres av roboter, fjernstyrt av leger som befinner seg i andre land. Da må det ligge et stabilt kjernenett i bunnen, og det er ikke rom for forsinkelser, hakking eller nedetid. Alt digitaliseres. Alt skal fungere. Alltid.

 

Jeg tror at det offentlige Norge er veldig klar over at privat sektor så langt har investert mange milliarder kroner på å bygge den viktige infrastrukturen, meter for meter. De årlige statlige bevilgningene til bredbåndsutbygging er i alle fall så små at det bør skyldes vissheten om at dette arbeidet håndteres trygt og godt innenfor markedsøkonomiens rammer. Til alt overmål også nesten helt uten å belaste de offentlige budsjettene.

 

Da hadde det jo vært hyggelig å høre litt uttalt begeistring for dette fra en offentlig myndighetsperson i ny og ne. Bare LITT skryt av aktørene som bereder grunnen for å digitalisere Norge? Vær så snill?

 

Frem til det skjer – en liten pep-talk til alle oss som bidrar til å fibre landet; Well done – dette går strålende, nå er det bare resten igjenJ