Innen 5 år ønsker regjeringen å sikre Ola og Kari høyhastighetsbredbånd – uansett hvor i landet de bor. Målet er at de får en hastighet på 100 Mbps. Vi telekom-operatører vil svært gjerne hjelpe regjeringen å nå dette målet, men er det ikke på tide at vi også blir vurdert når midler til utbygging skal deles ut?

Kun kommuner kan søke

For plasser der kommersiell sektor ikke har funnet det lønnsomt å etablere et skikkelig tilbud kan det nå søkes statsstøtte, men det er kun kommuner som kan søke. Hvorfor det? Vi vil gjerne tilby mindre sentrale strøk internett med lysets hastighet, men fordi vi har en butikk å drive, må våre investeringsprosjekter være lønnsomme. Hvis vi hadde hatt anledning til å få midler fra staten til å bygge ut, kunne flere fått fiber fra oss. Norske telekom-operatører har tross alt mange års erfaring med å bygge fiberbredbånd og flere hundre tusen fornøyde Ola og Kari.

Graving av fiberbredbånd

Her graves det for å få lagt fiberbredbånd.

Potten må bli større

Hvis regjeringen skal nå sitt mål bør de endre regelverket sitt og også la kommersielle aktører få lov til å søke om midler, og ikke vurdere potten på 160 millioner kroner!

Det koster penger å bygge ut høyhastighetsbredbånd, og det eneste som duger i fremtiden er fiberbredbånd. Vi bor i et land med høye fjell og dype daler og hvis regjeringen tar dette seriøst bør finansminister Siv Jensen åpne lommeboken litt mer. Hvis ikke vil det ta mye lengre tid enn 5 år å bygge høyhastighetsbredbånd.

Mange søkere

Tilsynelatende har annenhver kommune i Norge allerede søkt om midler, og det er veldig gledelig at kommunene har kommet på banen og ønsker at innbyggerne skal få nyte godt av raskt bredbånd. Vi ønsker ikke at de ikke skal gjøre det, men vi mener at det må være rom for at både offentlige og private kan få lov til å søke.

Søknadsfristen er 6. juni og vi ønsker alle søkere lykke til og håper at vi kan få lov til å være med i prosessen neste år!

 

Hilsen Viken Fiber