Viken Fiber kan ikke bygge fiber til Efteløt utenfor Kongsberg på vanlige vilkår. Da tar bygda spaden i egne hender og innkaller til gravedugnad.

cable pipe being laid

Mange grisgrendte strøk føler seg sviktet når det gjelder gode og raske internettforbindelser. Ofte er tilbudet ADSL på lave hastigheter eller et begrenset mobilt internett det eneste tilbudet. De rundt 300 innbyggerne besluttet at noe måtte gjøres. Alle som bygger fiber har krav til avkastning på investeringen, og Efteløt kunne ikke forsvares rent økonomisk. Etter dialog har partene blitt enige om et spleiselag, og nå skal hele bygda mobiliseres til graving.

Alt går hvis viljen er der.

Dette er et utmerket eksempel på at det går an å få fiberbredbånd selv om man bor usentralt. Er viljen til egeninnsats der er også mulighetene til stede. Efteløt Bygdelag har selv funnet trasé der fiberen skal legges, ordnet med tillatelser fra grunneiere til graving og skaffet lister med de som vil tegne abonnement på Altibox.

Fiber gjør bygda mer attraktiv.

Efteløt har slitt med dårlig nett i mange år og med fiber rett i veggen mener de at bygda får et løft på mange områder. Kanskje fraflyttingen blir mindre, folk kan jobbe hjemmefra i større grad og barna kan nyte godt av raskere nett i skolearbeidet. Det er blitt slik at flere og flere ser på stabilt internett som en av de viktigste infrastrukturene i en bolig. Efteløt går foran som et godt eksempel for andre bygdelag!

Så til de som bor på landet er det altså ikke så mørkt, det handler bare om å brette opp ermene. De vil vel også ha fiber?